RESULTAT SEMI 1 ESC 2014

Ja men då var vi igång med detta igen då! Känns så overkligt (precis som varje år). 16 länder tävlade i gårdagens semifinal i Köpenhamn, och tio gick till final. Vilka då? Vad tyckte jag om det? Här kommer mina högst personliga åsikter om de tio finalisterna. 
 
TILL FINAL:
 
ARMENIEN:
Jag tror knappast någon blev förvånad över att storfavoriten Armenien gick vidare till final. Har man inte lyssnat på låten tidigare så förstår jag om man gillade detta igår, men jag hade hoppats på mer. På studioversionen känns den här låten så dynamisk och stark. På scenen kändes den rätt platt i jämförelse. De hade kunnat satsa på något mer spännande på scen. Ingen vinnare för mig, men en självklar finalist!
 
SVERIGE:
Och trots att Sverige är en av årets favoriter så sitter jag där med hjärtat i halsgropen när det är ett fåtal finalister kvar att ropas upp, och Sverige fortfarande inte fått en finalplats. Men jodå, det gick vägen. Sannas nummer kändes lite mindre intimt, men lyxigare, än i Melodifestivalen, men jag tyckte det funkade jättebra. Känns som en otrolig lättnad att vi är i final. Mina nerver hade inte klarat en flopp. 
 
ISLAND:
Första gången jag hörde den här låten så hatade jag den. Andra gången jag hörde den här låten så hatade jag den. Och så fortsatte det i några lyssningar innan jag helt plötsligt tvärvände och började gilla den. Den här ett härligt driv och även om scenkläderna är dödsfula så blir jag glad av att titta på det här numret. Mycket bättre än tröklåten de skickade förra året! 
 
RYSSLAND:
Kul scennummer, söta tjejer, fin låt med ett uns av rysk mystik. Om jag bortser från all politik (vilket man väl ska göra i den här tävlingen?) så är jag glad att Ryssland tog en finalplats. Eller nä, jag är glad att Tolmachevy Sisters tog en finalplats. Att de representerar just Ryssland är bara synd. Att de blev utbuade när de kvalificerade kändes så himla splittrande inom mig. Låten är förvisso lite väl "Kolla vilket snällt land vi är, vi skickar två söta 17-åriga tvillingar som sjunger att världen ska visa kärlek" vilket känns väldigt smaklöst. Men stackars tjejerna som bara vill fira att de gått vidare i en musiktävling
 
AZERBAIJAN:
Nä, det ska nog krävas vääääldigt mycket för att Azerbaijan ska missa finalen. Det vore kul om de skickade något riktigt värdelöst bara för att testa om de ändå skulle gå till final. I år skickar dem inte något riktigt värdelöst, däremot något riktigt tråkigt. Men lite fint. Tyckte sångerskan såg rätt sympatisk ut, och sjunga kunde hon ju, så deras finalplats är väl inte helt oförtjänt även om jag gärna kickat dem ur finalen i år. 
 
UKRAINA:
Hm. Detta kändes inte riktigt som Ukraina. Det kändes som.... Budget-Ukraina. Typ som om något lite grannland försökt kopiera Ukrainas stil utan att riktigt räcka hela vägen. Tycker att låten är helt okej, Mariya är dödsjävla snygg och numret var ganska bra. Men Ukraina har så höga förväntningar på sig (iallafall från mig) att leverera män utklädda i discokulor, gladiatorer och sandmålare att detta kändes lite vekt. Men jag tycker ändå att detta är tillräckligt bra för en finalplats utan tvekan. 
 
SAN MARINO:
Förra året skickade San Marino Valentina Monetta för andra året i rad. Då hade hon min absoluta favoritlåt i tävlingen, men gick inte vidare till final. I år skickar de henne för tredje året i rad, och det gjorde ont i hjärtat att se henne framföra en sämre låt än förra året. För jag vill ju att det ska gå bra för henne! Hon känns ju som en gammal vän! Men trots att Valentina var helt uträknad hos mig (Och resten av Europa i princip) så lyckades San Marino knipa sin första finalplats någonsin. Det gör mig lycklig, även fast jag undrar hur förra årets låt kunde stanna i semifinalen medan den här tråkigare låten ger San Marino sin finaldebut?
 
NEDERLÄNDERNA:
Förutom San Marino hade jag ju en annan stor favorit förra året: Holland. Efter Anouks succé så verkar Holland äntligen hittat framgångsreceptet (Proffsiga artister + Snygga låtar = Kvalificering till finalen) The Common Linnets låt Calm after the storm står för kvalité och äkthet bland massa plast och gimmicks. Och vem kan inte motstå lite mysig indiecountry? Heja Nederländerna!
 
MONTENEGRO:
När balkanballader är såhär tråkiga, då är det inte kul längre. Jag vill ha lite drama tack! Jag har faktiskt väldigt få ord om det här. Tycker det är en av årets absolut tråkigaste låtar. Det finns endast en sak som gör att jag inte hatar att den här låten gick till final, och det är att det är Montenegros första finalplats. Någon gång ska väl de också få vara med och leka på riktigt, även om jag gärna sluppit höra det här sömnpillret igen. 
 
UNGERN:
Proffsigt och snyggt. Bra låt, bra sångare. Detta måste ju hamna i topp 10 på lördag. Jag vet inte vad jag ska skriva. Den här har hela tiden varit en av mina favoriter i årets tävling, och en ungersk seger skulle kännas helt okej. Även om jag hoppas på Sanna så kanske det är dags att lämna norden ett år eller två?
 
Det var de tio länderna som vi får återse på lördag. Sen var det ju dessutom 6 länder som vi slipper/tyvärr inte får se på lördag. Albanien, Moldavien och Belgien känner jag mig rätt likgiltig för. Jag hade inte velat ha någon av dem i final, och jag är glad att Europa höll med mig. Dock så tycker jag att det är synd att Portugal och Lettland åkte ut. Under deras framträdanden satt jag bara och log. Hade jag fått bestämma hade Azerbaijan och Montenegro bytt plats med Portugal och Lettland, mest för glädjens skull. Det sista landet som inte gick till final är Estland, och jag har sett många fans som är besvikna över det. Inte jag dock. Tanjas Amazing är nämligen den låt som jag omotiverat hatar det här året. Jag vet inte varför. Jag tycker bara att den är så fruktansvärt dålig. Den försöker vara så maffig och modern och cool och snygg, men den är riktigt platt och förutsägbar. Så inga ledsna miner från min del över deras flopp!
 
Det var allt mina vänner! Imorgon är det dags för semifinal 2. Tagga!