Finalen i Melodifestivalen 2014

Sanna vann. Undo vann. Jag tror att jag är nöjd, men jag är inte helt säker. Precis när Sanna tog hem segern så kände jag mig väldigt glad. Men sen gick jag ut på klubb, och när Ace Wilders Busy Doin Nothing spelades på dansgolvet så kände jag ändå någon slags besvikelse. 
 
Att det var Undo och Busy Doin' Nothing som var de solklara favoriterna både hos tittarna och jurygrupperna känns helt rätt. Vilken av dessa som än vunnit hade känts bra. Men för att förvirra ännu lite mer  så kommer här en lista på fördelar/nackdelar med att Sanna vann:
 
Fördelar:

 • Sanna har just nu näst lägst odds inför Eurovision Song Contest
 • I Eurovision måste all sång vara live. Ace Wilders refräng bygger mycket på förinspelad sång, och hade låtit annorlunda i Eurovision.
 • Sanna förtjänar detta! Kanske inte en fördel, men ändå en anledning till att vara glad över vinsten. Sanna verkar som en jättehärlig människa, och efter sju bra försök (Med den snopna andraplatsen med Empty Room inkluderad) så unnar jag Sanna den här vinsten som fan!
Nackdelar:

 • Ace fick högst poäng av de internationella jurygrupperna
 • Eurovision är verkligen proppfullt med ballader i år, även om Sannas hör till de starkaste
 • Ace låt är en riktig jävla hit!
Vi får se hur det går i Eurovision. Succé, flopp eller mitt i mellan. Förutom Ace och Sanna vet jag inte riktigt vad jag ska kommentera om den svenska finalen iår. Anton Ewald kom sist både hos juryn och tittarna. Märkligt! Ellen Benediktson får gärna släppa en skiva snarast. Helena Paparizou är ett proffs, och hade gärna fått komma med Survivor 2013 istället för 2014. Tänk om vi haft en Eurovision-vinnare som representant när Eurovision var i Malmö. Just nu känns Melodifestivalen redan så avlägsen, och jag har sen länge riktat blicken mot Eurovision Song Contest. Det börjar bli hög tid att skriva om de 37 låtar som tävlar om den slutgiltiga vinsten! 
 

FINALDAGS!

Och så var finalen strax här! Jag är oerhört spänd på hur detta ska sluta, för det känns faktiskt inte helt självklart. Jämfört med förra årets skitfinal så är den här finalen så otroligt mycket roligare, och jag ser många tänkbara vinnare. Jag tror och hoppas att det står mellan Helena Paparizou, Ace Wilder och Sanna Nielsen. Utöver dessa tre gillar jag även Ellen Benediktson, Alcazar, Anton Ewald och Oscar Zia, men tror inte att de kommer ha någon chans. De tre kvarstående då? Linus Svenning, Panetoz och Yohio. Jag tycker att alla tre är helt okej, men när konkurensen är så hård som ikväll så tycker jag att dessa tre är svagast. 
 
Att inte skicka Helena till Eurovision skulle kännas trist, vore så himla kul att se hur det skulle gå för henne där. Att inte skicka Sanna till Eurovision skulle kännas orättvist. Hon har förtjänat det förut, och nu har hon dessutom en riktigt bra låt! Att inte skicka Ace Wilder till Eurovision skulle kännas som en bortslösad möjlighet. Här har vi chansen att vara det där coola, moderna musikexport-landet som vi brukar vara utanför den här tävlingen. Så vem ska vinna? Jag har ingen aning. Men när vi sitter där ikväll framför TVn kommer det nog kännas i hjärtat vem man sitter och håller sina tummar för. 
 
 

Melodifestivalen 2014: Andra Chansen

Andra Chansen kan vara ett enormt ångestmoment i Melodifestivalen (Nej, jag kommer aldrig glömma Andra Chansen 2011 när Loreen, Linda Pritchard, Love Generation och Jenny Silver blev utslagna mot The Moniker och Sara Varga. Värsta Mello-minnet någonsin!). I år blev jag ändå rätt nöjd med resultatet. Tänker inte skriva om alla låtar igen, men jag tänker dock rangordna dem. Såhär hade resultatet blivit i Andra Chansen om jag fick bestämma: (Fetmarkerade är de som kvalificerade till finalen på riktigt)
 
 1. Helena Paparizou
 2. J.E.M
 3. State of Drama
 4. Outtrigger
 5. Linus Svenning
 6. Ellinore Holmer
 7. Martin Stenmarck
 8. Ammotrack
Om jag fått bestämma hade alltså Helena och J.E.M gått till final. Nåja, jag får väl nöja mig med att Helena är i final och hoppas att J.E.M återvänder till tävlingen med en ännu bättre låt.
    

Men jag har ju även en egen, personlig Andra Chansen att rangordna. Varje deltävling har jag ju även utsett egna finalister och Andra Chansen-finalister. Såhär rangordnar jag dessa:
 
 1. Alcazar
 2. Alvaro Estrella
 3. Mahan Moin
 4. Pink Pistols
 5. State of Drama
 6. Panetoz
 7. Ellinore Holmer
 8. EKO 
Alcazar och Alvaro Estrella alltså! Då är min personliga final komplett, men den skriver jag om imorgon! Av mina Andra Chansen-finalister gick två direkt till final (Alzacar och Panetoz), två till Andra Chansen (Ellinore Holmer och State of Drama) och resten åkte ut direkt. Ja, ibland har man inte samma smak som resten av svenska folket. Och tur är väl det.